Kedd este 7 óra, vacsoraidő. A gyerekek az óvodában/iskolában ebédeltek, a szülők a munkahelyükön, emiatt vacsorára hideget esznek. Mi az, amit a legegyszerűbb és leggyorsabb elkészíteni? A válasz a párizsis/szalámis margarinos kenyér. Ismerős a helyzet? Az egészséges életmód rovatokban már rengeteg cikk jelent meg a margarin és a felvágottak káros hatásairól. Arról azonban, hogy mivel lehetne őket helyettesíteni, ami finom, egészséges és ráadásul gyorsan elkészül, már kevesebbet olvashatunk.
Szendvicskrém házilag
A vajjal és házilag készített kenőkék, szendvicskrémek jó alternatívák lehetnek. Hűtőben lefedve edényben 2-3 napig biztosan elállnak.
Zöldségek, olajos magvak felhasználásával különféle krémeket készíthetünk, a variációknak csak ízlésünk és fantáziánk szab határt.
Zöldséges szendvicskrémet készíthetsz friss, nyers zöldségekből, csak tedd a kiválasztott darabokat a turmixgépbe és daráld össze. Egy másik lehetőség, hogy sütőben sült zöldségekből készíted el a kenőkét. Tedd egy tüzálló edénybe a hozzávalókat, fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval. Egy kis víz hozzáadása után lefedve süsd körülbelül 45-50 percig, majd a fóliát levéve pirítsd tovább 15 percig. Hagyd kihűlni, majd turmixold össsze, és ha még szükséges tovább ízesítheted különböző fűszerekkel.
Mivel nem mindenki megszállottja a zöldségeknek, készítheted szendvicskrémeidet húsból, halból, tojásból, de akár a tenger csümölcseit is felhasználhatod.
Szendvicskrém receptek
Mogyorós szendvicskrém
Hozzávalók:
- 20 dkg földimogyoró, napraforgómag és szezámmag vegyesen
- só
- egy evőkanál liszt
- fél deciliter olívaolaj
- két citrom leve
- újhagyma
- petrezselyem
Az olajos magokat őröld finomra aprítógépben vagy kávédarálóban. Keverd össze a többi hozzávalóval. Ha túl száraz lenne, önts hozzá még egy kis olívaolajat.
Gyermekek egy éves kortól fogyaszthatják.
Csicseriborsó pástétom
Hozzávalók:
- 20 dkg csicseriborsó
- egy teáskanál pirospaprika
- két gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál citromlé
- 10 dkg szezámmag
- 4 evőkanál olívaolaj
- só
Áztasd be a csicseriborsót egy éjszakára, majd egyhén sós vízben főzd puhára. A szezámmagot száraz serpenyőben pirítsd meg egy picit, majd őröld finomra. A csicseriborsót a főzőlé nélkül turmixold össze, majd keverd össze a többi hozzávalóval. Ha túl száraz lenne, egy kis főzővizet tehetsz hozzá.
Gyermekek egy éves kortól fogyaszthatják.
Lencsepástétom
Hozzávalók:
- 30 dkg lencse
- egy fej hagyma
- babérlevél
- egy kávéskanál őrölt kömény
- egy gerezd fokhagyma
- három evőkanál olívaolaj
- só
- petrezselyem
Áztasd be a lencsét egy éjszakára, majd egyhén sós vízben főzd puhára. Tedd bele a babérlevelet. A lencsét a főzőlé nélkül turmixold össze, majd keverd össze a többi hozzávalóval.
Gyemekek 10 hónapos kortól fogyaszthatják.
Paradicsomos tonhalas szendvicskrém
Hozzávalók:
- körülbelül 20 dkg bármilyen tengeri halfilé
- egy kisebb vöröshagyma
- petrezselyem
- három hámozott paradicsom
- só
A halas szendvicskrémhez sózd meg a halat, majd serpenyőben süsd meg mindkét oldalát. Tedd aprítógépbe, turmixgépbe vagy villával nyomkodd pépessé a halat, és keved hozzá a többi hozzávalót.
Gyermekek 10 hónapos kortól fogyaszthatják.
Tojásos szendvicskrém
Hozzávalók:
- 7 tojás
- póréhagyma
- 3 evőkanál túró
- 3-4 evőkanál mustár
- só
- bors
A tojásokat főzd keményre, majd megtisztítva, kisebb darabokra vágva aprítsd össze aprítógépben. Amikor már krémes állagú, keverd hozzá a többi hozzávalót is, majd fűszerezd sóval, borssal.
Gyermekek egy éves kortól fogyaszthatják.
Írj üzenetet