Gyógyítás növényekkel

A gyógynövényekkel történő gyógyítás a legősibb terápiás módszer a világon. A fitoterápia szemlélete holisztikus, tehát a test, a lélek és a tudat egészségére, annak megőrzésére, fejlesztésére, illetve betegség esetén, a helyreállításra törekszik.

A fitoterápia célja, a betegség okainak megszüntetése, a betegség tüneteinek csillapítása, az egyén öngyógyító erejének, vitalitásának fokozása és életmód-terápia alkalmazása a betegségek megelőzése céljából. A fitoterápiában használt gyógynövények nem mérgezőek. Természetes anyagok, de nem szabad ártalmatlannak tekintenünk a növényeket használatukhoz szakértelem és tapasztalat szükséges.

Gyógyhatású italok, teák készítéséhez használhatunk egy gyógynövényt vagy gyógynövények keverékét, teakeverékeket is. A teakeverékek megalkotásánál a fitoterapeuta ügyel arra, hogy a bennük lévő hatóanyagok szervezetre kifejtett hatása egyirányú legyen. Ha ellentétes hatású hatóanyagokat alkalmazunk egyszerre, megzavarjuk a szervezet öngyógyító folyamatait és nem utolsó sorban keverékünk hatástalan lesz.

A gyógynövények alkalmazása során a megfelelő gyógyhatás elérése a cél, úgy, hogy a legkevesebb mellékhatás jelentkezzen. Ezért ismerni kell az életkori és az élettani sajátosságokat és személyre szabottan összeállítani a javaslatokat.Az életkori sajátosságoknál különböző korcsoportokat határozunk meg pl.: újszülöttkor, csecsemőkor, kisgyermek kor, felnőttkor, időskor. Minden korosztály a rá jellemző sajátosságok alapján reagál a gyógynövények alkalmazására.

Az élettani állapot azt jelenti, hogy átmenetileg, vagy tartósan az életfolyamatok az általánostól eltérnek. Ilyen pl.: az áldott állapot, a szoptatási időszak, aférfi – női klimax időszaka. A gyógynövények hatását befolyásolja a szervezet reakciókészsége.Pl.: a kisgyermekek gyógyulási hajlama gyorsabb, de érzékenyebbek a hatóanyagokra, ezért kisebb adagokat alkalmazunk és figyelembe kell venni, hogy bizonyos növények hét éves kor alattellenjavalltak pl.: borsmenta.

Idős korban a méregtelenítő, salaktalanító szervek működése lassabb, ezért a gyógynövények, és a gyógyszerek felhalmozódása a szervezetben mellékhatásként jelentkezhet. Idős korban az állandóan szedett gyógyszerek és a bevitt gyógynövények kölcsönhatására is figyelnünk kell!

A gyógynövényeket külsőleg is használhatjuk elsősorban borogatás és fürdő formájában. Ilyenkor több gyógynövényt kell használni, mint a teákhoz,ugyanakkor a gyerekek adagja itt is jóval kisebb a felnőtt adagoknál. Gyógyfürdőhöz éppen úgy, mint a gyógyteákhoz, hozzáértő véleményét kell kérni! Az alapanyag úgy készül, hogy fél, legfeljebb egy evőkanálnyi növényből főzetet készítünk, majd leszűrjük. Mindezt összevetve láthatjuk, hogy a növényi hatóanyagok rendkívül sok esetben segíthetnek, ha hozzáértő szakember segítségét kérik az egyénre szabott terápia elkészítésében.

 

Balogh Ági

fitoterapeuta

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.