Halloween, Mindenszentek és halottak napja

Halloween, Mindenszentek, és halottak napja a naptárban egymást követik. A Halloweent, ami magyarul “mindenszentek előestéjét” jelenti október 31-én ünneplik. Semmiképpen nem összekeverendő a Mindenszentek és halottak napjával, amelyek november első és második napjára esnek.

Halloween ünnepe

Halloween ünnepéről a legtöbb embernek jelmezekbe öltözött, édességeket gyűjtögető amerikai gyerekek, világító töklámpások jutnak az eszébe. Azt azonban kevesen tudják, hogy a Halloween valójába egy ősrégi kelta ünnep, szellem-, és démonűző szokás volt.

halloween töklámpás

Elmaradhatatlan eleme a démonűző erejűnek tartott töklámpás: a lámpa és a mécses a fény, a sötétség elleni harc szimbóluma, a gyorsan növő és hamar hervadó növény a tök, pedig a mulandóság jelképe. Az ünnep uralkodó színe a narancssárga és a fekete. A sárga az érett gabonát és a gyümölcsöket képviseli a fekete a mágia színe.

 

Mindenszentek és halottak napja

Mindenszentek és a halottak napja a halottakra való emlékezés ünnepe. Mindenszentek napja azoknak a szenteknek az ünnepe, akikről a naptár név szerint nem emlékezik meg. A 9. század óta kötelező ünnep. A katolikus egyház tanítása szerint ezen a napon az élő és az elhalt hívek titokzatos közösséget alkotnak.

temető gyertya

Sok európai országban – köztük Magyarországon és valamennyi magyarlakta területen – szokás, hogy az emberek ilyenkor meglátogatják és rendbe teszik elhunyt hozzátartozóik sírját, virágot visznek és gyertyákat, mécseseket gyújtanak mindenszentek napján, illetve a halottak napján. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi.

 

Hogyan ünnepeljük mi ezt az időszakot?

Most az gondolom, hogy a  Halloween ünneplési módját, a jelmezekbe öltözést, a bulizást, az édesség gyűjtögetést mi nem fogjuk megtartani. Számomra ez az időszak egy kicsit a magamba fordulást, az elhunyt hozzátartozóimra való megemlékezést, a gyertyagyújtást jelenti. Töklámpást mi is fogunk azonban készíteni, mert nagyon szép és remek családi program, Liza kislányunk biztosan élvezni fogja. De a jelmezbe öltözést meghagyom másnak, nekünk ott lesz erre a farsang.http://www.naturalisa.hu/blog/naturalisa-ingyenes-termekteszteles/l


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.