Házi praktikák hányásra, hasmenésre

A hányásos, hasmenéses megbetegedés leggyakrabban heveny fertőzés miatt alakul ki, melyet vírusok, baktériumok vagy különböző paraziták okoznak. Mivel a babák és a gyermekek a felnőtteknél sokkal hamarabb száradhatnak ki, főleg, ha a hasmenéshez és hányáshoz még láz is társul, gondoskodnunk kell a megfelelő folyadékbevitelről.

Amennyiben még szopizik a baba, érdemes minél többször és akár hosszabb ideig is szoptatni, hogy a folyadékhiányt pótolni tudd. Ha azonban gyermeked nem akar szopizni vagy utána azonnal visszahány mindent, akkor feltétlenül vidd orvoshoz, ugyanis a infúzióval kell pótolni az elvesztett folyadékmennyiséget és az ásványi anyagokat.

A kiszáradás jelei tünetei, ha ezeket tapasztalod, feltétlenül vidd orvoshoz gyermekedet:

 • karikásak a szemei
 • nyelve száraz, lepedékes, fehéresen bevont
 • ajkai szárazak
 • bőre ráncolható
 • lehelete acetonos
 • ha nem vagy alig pisi, ha száraz a pelenkája
 • aluszékonyság

 

Teendők hányás esetén

Nagyobb gyermekeknél hányás után tarts egy órás szünetet, majd 10 percenként egy-egy kanál lehűtött folyadékot adj neki. Sajnos amennyiben nagyobb mennyiséget iszik, általában ismét előidézi a hányást. Ezért nagyon fontos, hogy sokszor kínáld kis mennyiséggel. Ha a folyadékot nem hányja ki gyermeked, néhány óra elteltével már étellel is kínálhatod. Fontos, hogy a zsíros és az édes ételeket kerüljétek és csak egy teljes hányás- és rosszullétmentes nap után térjetek vissza a normális étkezéshez. Az alábbi kímélő ételeket fogyaszthatja a gyermeked:

 • vízben főtt zabkása egy kicsi sóval
 • párolt alma törve, egy szétnyomott banánt is tehetsz hozzá
 • főtt rizs
 • vízben főtt sós burgonya

Emellettt a tüneti kezelést kiegészítheted bélflóraregeneráló szerekkel.

Teendők hasmenés esetén

Hasmenés esetén a bél nyálkahártyája nem képes a tápanyagokat felszívni. Nagyon fontos, hogy ilyen állapot esetén az emésztőszervek terhermentesítése, diéta tartása. Amennyiben még szopizik a baba, érdemes minél többször és akár hosszabb ideig is szoptatni.

Alapszabály: sok folyadék fogyasztása és kerülni kell a zsíros ételeket, a tejet és a tejtermékeket. Általában a kétszersült, a ropogós kenyér, vagy sósperec beválik. A rizs, az alma és a répa különösen jó a gyomornak, ezért gyakran kínáld velük gyermekedet. Különösen előnyösen hat a hasmenésre az áfonya. Felhasználás előtt 8 órán át áztasd hideg vízben. Ezután a gyümölcsöt és az áztatólevelet is elfogyaszthatja gyermeked.

 

Elektrolitoldat, rehidratáló folyadék készítése házilag

Az elektrolitoldat célja, hogy a hányással és hasmenéssel járó megbetegedések esetén pótolja az elveszített nyomelemeket és sókat. Gyógyszertárban különböző ízesítésű rehidratáló porokat lehet vásárolni. Szükség esetén azonban otthon is elkészítheted. Egy liter forralt majd lehűtött vízben oldj fel 8 teáskanál cukrot, fél teáskanál sót, 1 teáskanál szódabikarbónát és adj hozzá 15ml narancslevet.

Nagyon fontos, hogy folyamatosan figyeld gyermeked, a kiszáradás jeleit, ugyanis könnyen súlyosbodhat. Ha szükséges, vidd orvoshoz vagy kórházba!http://www.naturalisa.hu/blog/naturalisa-ingyenes-termekteszteles/l


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.