Ha a hagyományos dzsemet túl édesnek találod, vagy félsz attól, hogy az üvegben eltett lekvárod megromlik, próbáld ki a fagyasztott dzsemet. A fagyasztott dzsem valójában egy édesített gyümölcspüré, melyet agar-agarral zselésítünk és lefagyasztjuk. Ugyanúgy fogyasztható, mint az üvegben eltett dzsem, tehető joghurthoz, desszertekhez, vagy akár kenyérre, pirítósra is kenhető.
A fagyasztott dzsem hozzávalói:
- 50 dkg friss gyümölcs
- 1 púpos teáskanál agar-agar (tengeri algából készült természetes zselésítő anyag, vegán termék)
- 1 evőkanál citromlé
- 5-15 dkg cukor (vagy más természetes édesítőszer), ízléstől függően, hogy mennyire édesen szeretjük
A fagyasztott gyümölcspüré elkészítése:
A gyümölcsöt megmossuk, egy tálba tesszük és egy villával enyhén szétnyomkodjuk, hogy darabos pürét kapjunk. Az agar-agart 2-3 evőkanál hideg vízbe tesszük, majd kis lángon 3-5 percig forraljuk. Hozzáadjuk a cukrot és oldódásig, vagyis 2-3 percig kevergetjük. A forró cukros, agar-agaros szirupot a pürésített gyümölcshöz adjuk és addig kevergetjük, amíg homogén elegyet kapunk. Még mielőtt megkötne, gyorsan adagoljuk a dzsemet kisméretű dobozokban.
Kisebb adagokat is készíthetünk, akkor jégkockatartóba tegyük. Ez a mennyiség pont elég lesz a gyerkőc uzsonnájába a natúr joghurthoz, házi krémtúróhoz, gabonakásákhoz.
Egy éjszakára tegyük hűtőbe, majd másnap reggel mehetnek a fagyasztóba. Felhasználás előtt engedjük ki.
Jó étvágyat! 😉
Írj üzenetet