Így készül a fagyasztott dzsem

Ha a hagyományos dzsemet túl édesnek találod, vagy félsz attól, hogy az üvegben eltett lekvárod megromlik, próbáld ki a fagyasztott dzsemet. A fagyasztott dzsem valójában egy édesített gyümölcspüré, melyet agar-agarral zselésítünk és lefagyasztjuk. Ugyanúgy fogyasztható, mint az üvegben eltett dzsem, tehető joghurthoz, desszertekhez, vagy akár kenyérre, pirítósra is kenhető.

fagyasztott dzsem készítése

A fagyasztott dzsem hozzávalói:

  • 50 dkg friss gyümölcs
  • 1 púpos teáskanál agar-agar (tengeri algából készült természetes zselésítő anyag, vegán termék)
  • 1 evőkanál citromlé
  • 5-15 dkg cukor (vagy más természetes édesítőszer), ízléstől függően, hogy mennyire édesen szeretjük

 

A fagyasztott gyümölcspüré elkészítése:

A gyümölcsöt megmossuk, egy tálba tesszük és egy villával enyhén szétnyomkodjuk, hogy darabos pürét kapjunk. Az agar-agart  2-3 evőkanál hideg vízbe tesszük, majd kis lángon 3-5 percig forraljuk. Hozzáadjuk a cukrot és oldódásig, vagyis 2-3 percig kevergetjük. A forró cukros, agar-agaros szirupot a pürésített gyümölcshöz adjuk és addig kevergetjük, amíg homogén elegyet kapunk. Még mielőtt megkötne, gyorsan adagoljuk a dzsemet kisméretű dobozokban.

Kisebb adagokat is készíthetünk, akkor jégkockatartóba tegyük. Ez a mennyiség pont elég lesz a gyerkőc uzsonnájába a natúr joghurthoz, házi krémtúróhoz, gabonakásákhoz.

Egy éjszakára tegyük hűtőbe, majd másnap reggel mehetnek a fagyasztóba. Felhasználás előtt engedjük ki.

Jó étvágyat! 😉

 

 

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.