Kéz-láb-száj betegség

Az utóbbi hetekben egyre több kisgyermek betegszik meg az úgynevezett kéz-láb-száj betegségben, melyet a Coxsackie A16 vírus okoz. Más néven kéz-láb-száj szindrómának is hívják, mert  a száj és az ajkak elülső részén, a kézen és a lábon 5 miliméterig terjedő nagyságú sárgásfehér, vörös udvarú, fájdalmas és viszkető hólyagocskák képződnek.

A betegség leginkább az 5 év alatti korosztályt érinti, de előfordulhat nagyobb gyerekeknél és felnőtteknél is. Cseppfertőzéssel terjed, ezért a gyakori kézmosás nagyon ajánlott. Lappangási ideje 4-8 nap, tünetei a magas láz, nátha, köhögés és kiütések a tenyéren, az ujjak között , a kéz- és lábfejen, de a legkellemetlenebb a száj környékén és a száj nyálkahártyáján. A hólyagok 4-5 napig vannak jelen, majd utána heg nélkül leszáradnak.

Coxsackie-virus-kéz-láb-száj betegség szindroma

A betegség magától gyógyul, tehát az ápolás és kezelés egyetlen célja, hogy a kis beteg számára kevésbe fájdalmas legyen ez a néhány nap. A fájdalom- és lázcsillapítók mellett természetes módszerekkel kiválóan lehet enyhíteni a kellemetlen tüneteket.

A kéz-láb-száj betegség kezelése természetesen

A betegség legkellemetlenebb része a fájdalmas hólyagok a szájban, ugyanis  az evés és az ivás komoly fájdalommal járhat, azonban figyelni kell a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztására, hogy megakadályozható legyen a kiszáradás.  Segíthetsz azzal is, ha szívószállal kínálsz lehűtött innivalót (vizet) vagy akár jégkockát is adhatsz szopogatásra. Készíthetsz jégkockát kamillateából vagy gyümölcslevekből is, arra viszont figyelj, hogy savanyúságuk miatt kellemetlenek lehetnek. Megoldás lehet még a nem savanyú gyümölcsök és fagylalt vagy jégkrém fogyasztása is.

A fájó, viszkető tünetekre használhatsz shea vajat, gyorsítja a sebgyógyulást, gyulladáscsökkentő és bőrvédő hatású.

Készíthetsz kamilla teát, mely kiváló borogatószer a viszkető bőrre. 2 deci forrásban lévő vizzel forrázz le 1 evőkanálnyi kamillavirágot (a gyógynövényeket nem szabad forralni, csak forrázd le). 10 perc után szűrd le, majd amikor langyosra hűlt, a főzetbe mártott vattakoronggal borogasd a viszkető, kiütéses bőrt.

Az aloe verát régóta használják viszketés csillapítására és a bőr gyógyulásának felgyorsítására. Naponta 2-3 alkalommal kenj a növény leveléből kipréselt zselét a bőrre, természetesen az aloe vera gél is ugyanilyen jótékony hatású.

kép forrása: http://diseasespictures.com/coxsackie-virus-infection/

forrás: http://medicinapenztar.hu/blog/dr-diofasi-erika/2014/11/11/kez-lab-szaj-betegseg/http://www.naturalisa.hu/blog/naturalisa-ingyenes-termekteszteles/l


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.