Karácsonyi mézeskalács készítése
Hozzávalók:
- 500g liszt,
- 170g porcukor,
- 25g vaj,
- 200g meleg méz,
- 1 tasak vaniliáscukor,
- 1 csapott evőkanál sütőpor,
- 1 csapott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék,
- 1 tojás,
- 1 tojás sárgája a kenéshez
A hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük majd a tésztát addig gyúrjuk, amíg össze nem áll. Ekkor betakarjuk és minimum 3 órára betesszük a hűtőbe,pihentetjük. (Én este szoktam elkészíteni és reggel sütöm meg, tehát egy egész éjszakát pihen).
A pihenési idő letelte után a tésztát több részre vágjuk (tapasztalataim szerint a kisebb adagokkal könnyebb dolgozni), majd 2-3 mm-es vastagságúra kinyújtjuk és különböző formákkal kiszúrjuk. Lekenjük tetejüket a tojás sárgával és a 170-180 fokra előmelegített sütőben 5-10 perc alatt megsütjük, ne legyen túl barna.
Mézeskalács díszítése
A díszítéshez 1 tojás fehérjét 15 dkg porcukorral és kevés citromlével kemény habbá verjük. Habzsákba, vagy ennek hiányában egy zacskóba töltjük, aminek az egyik sarkán apró lyukat vágunk, majd karácsonyi motívumokat rajzolunk a sütikre. Végül megszórhatjuk cukorgyönggyel is.
…a puha mézeskalács titka, avagy egy tuti, jól bevált tipp: tedd fémdobozba a süteményeket, majd középre helyezz egy pohár forró vizet, zárd le. Pár óra múlva az összes süti puha lesz!
Jó sütögetést mindenkinek!
Írj üzenetet