Müzli szelet házilag

Tudtad, hogy eredetileg a müzlit eredetileg kórházi tápnak találták fel az 1900 körül? Azóta igen népszerűvé vált, a 60-as években már komoly iparág állt rá a  müzli és müzli szelet gyártására, bár hazánkba csak a rendszerváltás után gyűrűzött be. Valóban nagyon finom és egészséges nassolnivaló, uzsonna lehet a müzli szelet, azonban természetesen itt sem mindegy, hogy miből készül. Ha szeretnéd kímélni gyermekedet, családodat a tartósítószerektől és adalékanyagoktól, akkor készítsd el otthon házilag a müzli szeletet, így biztosan csak az kerül bele, amit mindannyian szerettek.

Müzli szelet házilag

Hozzávalók:

  • 12 dkg zabpehely
  • 20 dkg aszalt gyümölcs (lehet vegyesen: eper, szilva, barack. alma, áfanya, stb.)
  • 4 evőkanál méz
  • 70 ml almalé (a legjobb a frissen facsart)
  • 9 dkg olajos mag (dió, mogyoró, szezámmag, kesudió, stb.)
  • fél citromból nyert citromlé

müzliszelet

Müzli szelet elkészítése

A zabhelyhet száraz serpenyőben piriítsd nagyon világos színűre. Az olajos magvakat törd apró darabokra, majd szintén száraz serpenyőben pirítsd meg őket. Vágd apró darabokra az aszalt gyümölcsöket, majd a pirított alapanyagokkal keverd össze. A keverékre csavard rá a fél citrom levét, add hozzá a mézet és az almalevet. Dolgozd jól össze, majd simítsd szilikonos lappal vagy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe. Jól nyomkodd le, hogy ne maradjon benne sehol levegő. Az ideális magassága 1,5-2 cm. 175 °C-os előmelegített sütőben kb. 35 percig süsd, amíg a massza kiszárad és elkezd barnulni. Miután megsült, a tepsiben hagyd kihűlni és csak utána szeld fel.

Gyermekeknek az olajos magvak miatt 2-3 éves kor alatt nem ajánlott a lehetséges allergia és az apró darabok fulladásveszélye miatt.

Egészségtudatos barátoknak, rokonoknak szépen becsomagolva kiváló ajándék is válhat belőle!

Jó étvágyat!

 http://www.naturalisa.hu/blog/naturalisa-ingyenes-termekteszteles/l


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.