Szeretnéd szoptatni gyermeked? Egy könyv, ami neked szól

 

Februárban megjelent Patak Gyöngyvér: „Szoptass ügyesen! ‒ Gyakorlati útmutató és lelki támasz az újszülött szoptatásához”című könyvének új, második kiadása, ami magánkiadásban megjelent könyv esetében nagy szó. Februári akciónk ehhez a könyvhöz kapcsolódik. Ezen apropóból kérdeztük: 

 

 

Hogy jutott el a kötet a második kiadásig?

 

A Szoptass ügyesen! első, 2009-es megjelenése óta sok száz kismamának segített megoldani a szoptatás során felmerülő problémáit.

Amikor az első kiadás (kétezer példányban) elfogyott, egy ideig csak letölthető e-könyv formájában volt elérhető, ám a visszajelzések alapján az derült ki, hogy a kézikönyvet valóban kézben szeretik tartani a kismamák. A papírkönyv előállítása nem olcsó mulatság, de kaptam egy szerencsés lehetőséget: Kaposvár város önkormányzata bevette az újszülöttes anyukák számára összeállított ajándék „Babadobozba”, így lett tőkém megfinanszírozni a második kiadást, ami egy javított, átdolgozott verzió, gyönyörűszép új borítóval.

 

Szoptatással kapcsolatos könyv több is van a piacon. Miben más a Szoptass ügyesen?

 

A szép, karcsú kötet, a vastagabb, tudományos szakirodalmakkal ellentétben egy mindennapos használatra szánt kézikönyv, hétköznapi, érthető nyelvezettel, sőt humorral.

 

Az anyukák szerint érdemes a kezük ügyében tartani. Ha bármi probléma adódik – márpedig, főleg kezdetben, szinte naponta adódik – akkor csak fel kell lapozni az adott kérdésnél, és elolvasni a probléma lehetséges okait és megoldásait.

 

A könyv rövid fejezetei egy-egy  tipikus problémát járnak körbe, így nem kell hosszan keresgélni, hanem a tartalomjegyzéket átfutva azonnal megtaláljuk, amit keresünk. Mellébeszélés, és az „éles” helyzetekben fölösleges tudományos magyarázatok nélkül, 100% gyakorlati, azonnal alkalmazható módszereket és praktikákat olvashatunk.

Az alcím ígérete szerint a gyakorlati tudnivalókon túl lelki támaszt is nyújt a könyv. Ezt hogy kell érteni, és miért van erre szükség?

 

A könyvecskének kettős célja van: az alapismeretek átadásán és a felmerülő problémákra javasolt megoldásokon felül, ebben az eleinte ismeretlen, új, gyakran kiszolgáltatottnak érzett helyzetben, önbizalmat szeretne adni a kismamáknak, ami az egyik legfontosabb dolog a sikeres szoptatáshoz, a saját szoptatási rutin kialakításához.

 

A gyakorlati tudnivalókon túl folyamatos megerősítést, bátorítást is kapunk az oldalakon.

A sok kezdeti nehézség során, ha nem kap az anyuka folyamatos támogatást, akkor elbizonytalanodik, kétségbeesik, elkeseredik. Aki már szült, tudja, milyen érzelmi hullámvasút az első időszak – nem könnyű egyedül helytállni. Az erős stresszhelyzetet oldja a könyv hangvétele, az apró, de folyamatos dicséret, biztatás, humor. A kismama megnyugszik, ami a sikeres szoptatáshoz kulcsfontosságú.

 

A könyv végén, bónusz lelki támaszként, valóban komoly problémákkal megküzdött anyukák történeteit olvashatjuk, melyek erőt adhatnak a nehéz helyzetekben.

 

Ahogy egy anyuka fogalmazott: „Ha bármi probléma adódik, csak felütöm a könyvet, és még a lelki békém is helyreáll.”

 

Kinek ajánlod a könyvet, és mikor érdemes megvenni az anyukáknak?

 

Érdemes már várandósként beszerezni, hiszen a szülés után – jó esetben – szinte azonnal mellre tehetjük a babát. A kórházi napok alatt pedig a szoptatás körül forog minden. Egy anyuka ezt írta: „Nekem ez volt a Bibliám a kórházban”

 

Nem lehet előre tudni, hogy lesznek-e nehézségeink – valami szinte mindenkinél adódik – ezért jobb felkészülni. Többször előfordult, hogy telefonon hívott a kétségbeesett apuka, hogy most azonnal tudnék-e postázni egy könyvet, mert gond van.

 

A könyv gyakori lapozgatásával, több javaslat kipróbálásával, kiválaszthatjuk a nekünk leginkább megfelelő megoldást; saját testünk és a kisbabánk jelzéseit figyelve, a kezdeti nehézségeken túljutva pedig tudatosíthatjuk, mi az, ami nálunk egy-egy helyzetben beválik. Így a szoptatás valóban életünk egyik legszebb élménnyé fog válni.

=================

Most akár Te is megnyerheted a naponta kisorsolásra kerülő dedikált Szoptass ügyesen című könyv egyikét, amennyiben február 20. és február 23. között vásárolsz a NaturaLisa webáruházban. A játék 4 napig tart, minden nap egy könyv kerül kisorsolásra.

Körülnézek a webáruházban

 

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.