Téli madáretetés

Nem minden madár költözik ősszel délre, ezért tollas vendégeinkről főként hóban és fagyban kell gondoskodnunk.

A tél közeledtével sokan készítenek madáretetőt. Elvégre sok örömünk telik benne, ha a meleg szobából figyeljük a tollas kis vendégeket, ráadásul nagyon jó családi program a madáretető, madárkalács és a cinkegolyó készítés. Ám a madáretetésnek is van néhány szabálya.

A téli madáretetés szabályai

A téli madáretetés időszaka novembertől márciusig tart, természetesen ez az időjárástól is függ. Általánosan elmondható, hogy az első fagyok idején érdemes elkezdeni a madarak etetését. Nagyon fontos, hogy ha elkezdtük, akkor az etetési időszak végéig rendszeresen gondoskodjunk megfelelő táplálékról, ugyanis gyorsan megszokják, évről-évre akár messziről is visszatérnek és az etetők közelében telelnek át. Ha váratlanul abbahagyjuk a madáreleség pótlását, nagyon sok madarat nehéz helyzetbe hozhatunk. Ezeknek a pici madaraknak 10 Celsius alatti hőmérsékleten csak arra elegek a  tartalékaik, hogy az éjszakát át tudják vészelni. Ha másnap nem tudnak eleget táplálkozni, mert nem töltöttük fel az etetőt, könnyen elpusztulhatnak a következő fagyos éjszakán.

Mivel etessünk?

A legfontosabb téli madáreleség a magas olajtartalmú növényi magvak. A legáltalánosabb a fekete színű napraforgó, de kínálhatjuk tollas barátainkat dióval, mogyoróval, földimogyoróval, tökmaggal, kölessel, kesudióval és pisztáciával is. Nagyon fontos, hogy ezek ne legyenek sem sózottak, sem pirítottak. Vásárolhatunk állateledeles üzletben vagy barkácsáruházban vegyes magkeveréket is, azt is szívesen fogyasztják.

téli madáretetés

Az olajok magvakon kívül nagyon fontos táplálék az állati zsíradék, mint a marhafaggyú, a főtt vagy sótlan szalonna, a kacsa vagy libaháj, a cinkegolyó és a madárkalács. E kettőt otthon mi is elkészíthetjük házilag.

Cinkegolyó, madárkalács készítése

Hozzávalók:

  • marhafaggyú (készíthetjük sertészsírból vagy vajból is)
  • napraforgó, dió, mogyoró, köles, tökmag

Elkészítése: olvasszuk fel a faggyút, majd keverjük össze a magvakkal úgy, hogy csak annyi legyen a faggyú aránya, ami még összetartja a magokat. Amint a faggyú keményedni kezd, nedves kézzel golyókat formálunk belőle. Ezután tegyük ki a hidegre vagy a hűtőbe. Másik módja az elkészítésnek és én is ezt választottam, hogy az olvasztott faggyú és a magvas keveréket szilikon formába öntöttem. Ezután kitettem a hidegre, miután megdermedt, egyszerűen és könnyen kiszedhető a formából.

A keményre dermedt golyókat vagy madárkalácsot tegyük hálóba (amilyenben a krumplit vagy a narancsot árulják), kössünk rá egy madzagot, és akasszuk ki az ablakba, az erkélyre, teraszra vagy egy fára.

cinkegolyó recept - madárkalács készítése házilag

Az olajos magvakon kívül kínálhatjuk őket almával, ezeket szúrjuk fel a bokrok és a fák ágaira. Adhatunk a madaraknak ezen kívül főtt rizst, főtt tésztát, levesben főtt zöldségeket.

Soha ne adjunk az énekesmadaraknak azonban az etetőben kenyeret, kenyérmorzsát, nyers húst, mert ezek több napig, hétig is benne maradhatnak elfogyasztatlanul és eközben erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását is okozhatják.

 http://www.naturalisa.hu/blog/naturalisa-ingyenes-termekteszteles/l


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.