Természetes szőrtelenítés, cukorpaszta készítése házilag

A szőrtelenítés (epilálás) már nemcsak a nők, hanem a férfiak számára is egyre fontosabb és elterjedtebb. A nem kívánatos szőr eltávolítása már régen is bevett szokás volt. Nagy divatja volt a szőreltávolításnak a római korban, a középkorban és Keleten is, különösen a háremekben, ahol komoly kultúrája alakult ki a szőrtelenítésnek. Innen származik a cukorpasztával történő szőreltávolítás is.

Cukorpaszta recept

Hozzávalók:

  • 200g cukor
  • 100ml citromlé

Cukorpaszta elkészítése házilag

A citromokat alaposan facsarjuk ki és szűrjük le a levüket. Kb. 15 perc alatt lassú tűzön karamellizáld a cukrot és 100ml citromlét egy vastag falú edényben. Kevergesd, majd amikor a massza besűrűsödött és mézszínűvé vált, vegyél ki belőle egy cseppet és tett hideg vízbe. Ezután vizsgáld meg a kivett cukorpaszta állagát: gyúrhatónak kell lennie. A paszta szobahőmérsékleten olyan állagú, mint a gyanta. Sűrű, rugalmas, gyúrható legyen. Felkenve tapadjon a bőrhöz, de ne ragadjon túlságosan.

Ha a massza túl kemény, adj hozzá még egy kis citromlevet, ha túlságosan lágy, sűrítsd tovább a tűzhelyen.

Az elkészült cukorpasztát csavaros fedelű üvegben, légmentesen tárold, így kb. 6 hónapig eltartható.

cukorpaszta szőrtelenítés, cukorpaszta használata, cukorpaszta recept

Szőrtelenítés cukorpasztával

A cukorpasztát használat előtt vízfürdőben melegítsd fel testhőmérsékletűre. A bőr legyen zsírmentes és száraz. A nyirkos, izzadt részekre használj hintőport. A testmeleg, mézszerűen nyúlós pasztából vegyél egy evőkanálnyit és az ujjaiddal formázd meg. Ezután a szőr növési irányával szemben kend fel az ujjhegyeddel, vékony csíkot húzva. Fontos, hogy a paszta minden egyes szőrszálat körbevonjon és minél jobban a szőr tövéhez kerüljön. A cukorpasztát a csík legfelső pontján jól nyomd meg és lendületesen, hirtelen mozdulattal rántsd meg a szőr növésének irányában.

A cukormassza többször is felhasználható. A lehúzot csíkokat újra formázd meg és kend a bőrre. Amikor a massza már nem tapad a szőrre, készíts vagy vegyél elő új adagot.

Ezután a bőrön maradt pasztát vízzel mosd le és használd a finomítatlan ghánai shea vajat bőröd megnyugtatására.

 http://www.naturalisa.hu/blog/naturalisa-ingyenes-termekteszteles/l


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.