Április 4. a C-vitamin vagyis aszkorbinsav világnapja. Az amerikai tudósok már az 1950-es években nagy reményeket fűztek a C-vitaminhoz, melyet Szent-Györgyi Albertnek sikerült először izolálnia 1932-ben, aki ezért orvosi Nobel-díjat kapott.
Már az ókori egyiptomi, görög és római civilizációkban is ismert volt a skorbut, vagyis a C-vitamin hiány okozta megbetegedés. A betegség különösen tragikusan sújtotta a 16. és a 18. század hajósait. Az 1700-as évek közepén egy hajóorvos a következő kísérletet végezte 12 skorbutos betegen: párokra osztotta őket, és minden csoportnak a fő tápláléka ugyanaz volt, de más-más kiegészítést kaptak, pl. almabort, ecdetet vagy déligyümölcsöt. Szemmel láthatóan a leggyorsabb javulást az a csoport mutatta, melynek tagjai citromot vagy narancsot fogyasztottak.
A természetes C-vitamin megtalálható citrusfélék gyümölcseiben, mint például a citrom, narancs, grapefruit, valamint bogyós növényekben, zöldség és főzelékfélékben, ilyen a paradicsom, paprika, kelvirág, burgonya és még sok egyéb növény termése. Magas C-vitamin tartalmú a csipkebogyó piros termése, ezért hasznos, ha megfázás esetén csipkebogyó teát iszunk. A napi minimális C-vitamin-szükséglet 60 mg, de ez csak ahhoz elég, hogy ne alakuljon ki skorbut. Mivel vízben oldódó vitamin, a fölösleges mennyiség a vizelettel távozik, így elvileg nem lehet túladagolni, azért mértéktelenül (napi 4 g-ot meghaladó mennyiség) ne szedjük, mert növeli a vesekő kockázatát.
A C-vitamin jótékony hatásai
A C-vitamin az emberi szervezetben fontos szerepet tölt be, szükség van C-vitaminra a kötőszöveti rostok kialakulásához, a hajszálerek, a porszövetek, a csontok, a fogak épségének fenntartásához, serkenti a vas felszívódását. A C-vitamin fokozza szervezetünkben az immunrendszer működését, növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, és fokozza a fehérvérsejtek működését. Jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteit. Amikor megbetegszünk, illetve amikor már érezzük, hogy hamarosan betegek leszünk, vagy csak halljuk, hogy a környezetünkben például influenzajárvány terjed, akkor nyugodtan el lehet kezdeni C-vitamint szedni, vagy meg lehet emelni a napi adagot akár 500 mg fölé.
Magas C-vitamin tartalmú zöldségek és gyümölcsök
Sok gyümölcs és zöldség számít gazdag C-vitamin-forrásnak. Ilyen a paprika (mindenféle), a petrezselyem, a brokkoli, a karfiol, az eper, a grapefruit, a kivi, a narancs, a dinnye, a káposzta, a kelbimbó, a mangó, a paradicsom, a málna, a zeller, a spenót, az ananász, a mandarin, a zöldcitrom és az áfonya is. Mivel a C-vitamin érzékeny a hőkezelésre, érdemes ezekből a gyümölcsökből és zöldségekből minél többet frissen fogyasztani.
Csipkebogyó, a C-vitamin bomba
“A csipkebogyónak magasabb a C-vitamin tartalma bármely más kerti vagy vadon termő gyümölcsénél, főzeléknövényénél. A C-vitamin segíti a vas felszívódását és a szervezetben való raktározását. A C-vitamin hiánya legyengülést, betegségekkel szembeni fogékonyságot, skorbutot okoz.” (Kissné Dogossí Éva – Zsoldos Márton: A természet kincseskamrája)
A csipkebogyó C-vitamin-tartalma jelentős: 100 gramm csipkebogyó fajtától függően több mint 200 mg-ot tartalmaz. Összehasonlításképpen: ugyanennyi, vagyis 100g citrusféle ezzel szemben csak 40-50 mg-ot.
A csipkebogyó magas C-vitamin tartalma miatt meghűlés, lázzal járó légúti fertőzések ellen kiegészítő terápiaként is használható.
Így készítsd el a csipkebogyó teát!
A csipkebogyó tea kétféle módon készíthető el. Az egyik módszer szerint 1 teáskanál csipkebogyót 200ml hideg vízben kb. 4-5 órát áztatunk, majd leszűrjük. Ezután egy kicsit felmelegíthető, de semmiképpen ne forraljuk fel. Így őrizhető meg leginkább a C-vitamin tartalma.
A másik módszer szerint a csipkebogyót vízben felforraljuk, állni hagyjuk, majd leszűrjük. Ezzel az eljárással sokkal több ásványi anyag oldódik ki, azonban a növény C-vitamin-tartalma hő hatására elveszik.
Neked ajánljuk
A csipkebogyó tea gyermekeknek 1 éves kortól adható, az első, vagyis az áztatásos módszerrel elkészítve, tehát ne forraljuk.
Forrás:
webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/1877/a-c-vitamin-elonyok-es-artalmak
A táplálkozás egészségkönyve
Kissné Dogossí Éva – Zsoldos Márton: A természet kincseskamrája
Írj üzenetet