Ha ősz, akkor sütőtök! Ez az édeskés ízű zöldség hatalmas népszerűségnek örvend, ám hazánkban a sütőben sütött változatát készítik a legtöbbször. A sütőtök sütés ugyanis rendkívül egyszerű, csak felvágva beteszed a sütőbe és már kész is. Ha szeretnéd, csurgathatsz rá egy kis mézet, szórhatsz rá egy kis fahéjat is, nagyon finom egészséges desszert válik belőle.
Mivel nagyon sokszor készítek sütőben sült sütőtököt és már kissé unalmasnak találtam, szerettem volna valami különlegeset készíteni, elkezdtem tehát vadászni az interneten sült tök recepteket. Egy külföldi oldalon találtam egy leírást, ami egyből megfogott így ezt készítettem el kissé módosítva.
A rozmaringos, kakukkfüves sütőtök elkészítése
Kissé megváltoztattam a sült tök receptet, ugyanis az eredetiben a kakukkfű helyett zsályát használtak, mivel azonban nekem nem volt itthon, így kakukkfűvel helyettesítettem, és szerintem nagyon jól illik a rozmaringhoz.
A sült sütőtök hozzávalói:
- 1 db sütőtök
- fokhagyma
- só
- bors
- olívaolaj
- méz
- kakukkfű
- rozmaring
A sült tök készítéséhez vágd fel a 8-10 darabra, majd egy kanál segítségével kapard ki a belsejét. Tedd alufóliával takart tepsibe. A sütőtök darabokat sózd és borsozd, majd szórd meg a zöldfűszerekkel. Fél-fél fokhagyma gerezdet tegyél rájuk, majd csepegtesd meg őket néhány csepp olívaolajjal és csurgass rájuk egy kis mézet. 230-240 ºC-on süsd, a sütőtök sülési ideje körülbelül 50-60 perc.
eredeti recept: http://www.freshherbs.com/2013/10/roasted-pumpkin-with-rosemary-and-sage/
Kipróbálod? Remélem Neked is ízleni fog.
Jó étvágyat.
Írj üzenetet