Kaptam egy csokor frissen szedett medvehagymát. Sokáig gondolkodtam, hogy mit is készítsek belőle. Végül a már bevált pizza-calzone tészta mellett döntöttem, ugyanis én ezt a változatot használom a sós csigához is. Ha pizzára vágyik a család, mindig ezt készítem el, ugyanis egy óra alatt biztosan elkészül, mert nem kell keleszteni a tésztát, elég csak 10 percig pihentetni.
A medvehagyma a hagymafélék családjába tartozik. Íze a fokhagyma és a snidling keveréke. A medvehagyma egy gyógyító orvosság és egy fokhagyma illatú vadnövény. Serkenti az anyagcserét és az epekiválasztást, javítja az emésztést. A népi gyógyászatban a medvehagymát a tavaszi méregtelenítő kúrához használják. A legjobb, ha frissen fogyasztjuk, lefagyasztva vagy szárítva sokat veszítenek ízükből és gyógyerejükből.
A medvehagyma erdőkben, ligetes területeken nő és mi magunk is szedhetjük. Csak arra kell ügyelnünk, hogy semmiképp ne tévesszük össze a mérgező gyöngyvirág leveleivel. Kezünk között kicsit morzsoljuk össze a leveleket, ha fokhagymaillat árad a tenyerünkről, akkor nem tévesztettük el!
A medvehagymás csiga elkészítése
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (az eredeti recept fehér lisztet ír csak, én felesben készítem fehér tönkölybúza és teljes kiőrlésű liszt felhasználásával)
- 1 teáskanál méz
- 1 csomag szárított élesztő vagy 1 kocka friss élesztő
- 1 teáskanál só
- 1,5 teáskanál extra szűz olívaolaj
- az eredeti recept 2,5dl nagyon meleg vizet ír, mivel én felesben teljes kiőrlésű lisztet használok, az több vizet vesz fel, ezért egy picivel többet teszek hozzá
Paradicsomszósz:
- olívaolaj
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 konzerv hámozott egész paradicsom vagy friss paradicsom
- só
- oregánó
A tészta száraz hozzávalóit egy üvegtálba teszem, hozzáadom az olajat, majd a meleg víz egy részét és gépi dagasztóval elkezdtem dagasztani a tésztát. Hozzáadom a még szükséges mennyiségű vizet, és addig dagasztom, míg sima tésztát kapok. Ekkor letakarom és 10 percig pihentetem, amíg elkészül a paradicsomszósz.
A paradicsomszószhoz felforrósítom az olajat, hozzáadom a zúzott fokhagymát. Hozzáadom az apróra vágott paradicsomot és lassú tűzön kb. 15 perc alatt sűrűre főzöm. Sóval és oregánóval ízesítem.
A tésztát vékony téglalap formára nyújtom, megkenem a paradicsomszósszal, rászóróm az apróra vágott medvehagymát és feltekerem. Körülbelül 2 cm-es szeletekre vágom, majd sütőpapírral bélelt sütőbe teszem. A tetejét megszórom sajttal, majd 25-30 perc alatt készre sütöm.
Nemcsak medvehagymás változatban készíthető el, tehetünk rá apróra vágott gombát, kukoricát, vagy bármi mást, amit szeretünk.
Jó étvágyat hozzá!
Írj üzenetet