Tudtad, hogy eredetileg a müzlit eredetileg kórházi tápnak találták fel az 1900 körül? Azóta igen népszerűvé vált, a 60-as években már komoly iparág állt rá a müzli és müzli szelet gyártására, bár hazánkba csak a rendszerváltás után gyűrűzött be. Valóban nagyon finom és egészséges nassolnivaló, uzsonna lehet a müzli szelet, azonban természetesen itt sem mindegy, hogy miből készül. Ha szeretnéd kímélni gyermekedet, családodat a tartósítószerektől és adalékanyagoktól, akkor készítsd el otthon házilag a müzli szeletet, így biztosan csak az kerül bele, amit mindannyian szerettek.
Müzli szelet házilag
Hozzávalók:
- 12 dkg zabpehely
- 20 dkg aszalt gyümölcs (lehet vegyesen: eper, szilva, barack. alma, áfanya, stb.)
- 4 evőkanál méz
- 70 ml almalé (a legjobb a frissen facsart)
- 9 dkg olajos mag (dió, mogyoró, szezámmag, kesudió, stb.)
- fél citromból nyert citromlé
Müzli szelet elkészítése
A zabhelyhet száraz serpenyőben piriítsd nagyon világos színűre. Az olajos magvakat törd apró darabokra, majd szintén száraz serpenyőben pirítsd meg őket. Vágd apró darabokra az aszalt gyümölcsöket, majd a pirított alapanyagokkal keverd össze. A keverékre csavard rá a fél citrom levét, add hozzá a mézet és az almalevet. Dolgozd jól össze, majd simítsd szilikonos lappal vagy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe. Jól nyomkodd le, hogy ne maradjon benne sehol levegő. Az ideális magassága 1,5-2 cm. 175 °C-os előmelegített sütőben kb. 35 percig süsd, amíg a massza kiszárad és elkezd barnulni. Miután megsült, a tepsiben hagyd kihűlni és csak utána szeld fel.
Gyermekeknek az olajos magvak miatt 2-3 éves kor alatt nem ajánlott a lehetséges allergia és az apró darabok fulladásveszélye miatt.
Egészségtudatos barátoknak, rokonoknak szépen becsomagolva kiváló ajándék is válhat belőle!
Jó étvágyat!
Írj üzenetet