A shea vaj vagy más néven karitévaj 100%-ban növényi eredetű, a karitéfa (eredeti afrikai nyelven így nevezik: s”í fa) gyümölcséből készítik.
A karitéfa egy kizárólag Afrikában élő fa, mely akár 300 évig is elélhet. A fa minden részét használják, a gyümölcs húsa ehető, a leveleket, a gyökereket és a kérget gyógyászati célra használják fel. A karitéfa 10-15 éves kora után kezd csak teremni.
Termése nagyobb szilva, sárgabarack méretű, melyet sheadiónak hívnak. A sheadió íze fanyar, rendkívül tápláló és a magja nagyon gazdag olajban és ebből a magból készítik az általad is használt shea vajat.
A karitéfa gyümölcse kb. 60-70% zsírtartalommal rendelkezik. A tradicionális feldolgozást elsősorban nők végzik. A shea vaj egy közepes keménységű, törtfehér színű, édeskés, enyhén füstős illatú növényi zsiradék.
A shea vaj titka különleges összetevőiben rejlik, melyek sokban hasonlítanak azokhoz, amelyeket a bőr faggyúmirigyei termelnek.
Gazdag A-, E-vitaminban, valamint magas az allantoin tartalma. Az allantoin elősegíti az új sejtek képződését, gyorsítja a sebgyógyulást, gyulladáscsökkentő és bőrvédő hatása is van.
Így készül a shea vaj:
Írj üzenetet