Natúr joghurtot könnyen, olcsón és egyszerűen készíthetsz otthon házilag. Megmutatom, hogyan…
Joghurt készítése házilag
Házi joghurt hozzávalói
- 1 liter házi tej (ha nem tudsz házi tejet vásárolni, akkor a boltiból a magasabb zsírtartalmút válaszd)
- 1 kis doboz élőflórás natúr joghurt
Házi joghurt elkészítése
Amennyiben házi tejből készíted, először forrald fel, majd hűtsd vissza körülbelül 45 fokosra. A bolti tejet elég csak felmelegíteni erre a hőfokra. A joghurt ne legyen hideg, inkább szobahőmérsékletű. Keverd össze a tejet és a joghurtot, majd tedd egy jól záródó, előre kifertőtlenített üvegbe. Ezután 6-10 órát hagyni kell pihenni a keveréket, oly módon, hogy biztosítani tudjad több órán keresztül a 40 fok feletti hőmérsékletét. Ehhez legalkalmasabb, ha száraz dunsztba teszed. Minél tovább hagyod a házi joghurtot pihenni, annál sűrűbb lesz. 12 óránál tovább viszont nem érdemes, mert egy bizonyos állagnál nem lesz sűrűbb.
Ha elkészült, várd meg, amíg teljesen kihült. Hűtőben tárolva 8-10 napig biztosan eláll. Ízesítheted házi lekvárral, mézzel, gyümölcssziruppal, de magában is fogyasztható. Nagyon finom és mutatós reggelit készíthetsz, ha egy pohárban gyümölcsökkel és zabpehellyel rétegezed.
Kipróbálod?
Írj üzenetet