A friss csírák könnyen emészthetőek, sok vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmazó élelmiszerek. Pozitív hatásuk ősidők óta ismertek, és télen, vitaminhiányos időszakban támogathatjuk vele immunrendszerünket. A friss csírák nagyon finomak és sokféleképp felhasználhatóak. Kenyérre, wrap-ba tekerve, vagy meleg ételekhez, müzlibe, smoothie-ba is fogyaszthatóak. Pici gyermekeket akkor kínáljuk csírával, ha már biztonságosan, és jól tudnak rágni.
Az otthoni csíráztatás nagyon egyszerű és költséghatékony eleme az egészséges táplálkozásnak. Már óvodás kortól bevonhatod gyermekedet, megmutathatod neki, hogy milyen csodálatos a természet, miként alakul át a pici mag néhány nap alatt. A száraz, élettelennek tűnő magocskából víz hatására pár nap alatt picike növényke fejlődik.
Rapunzel bioSnacky környezetbarát csíráztató tál, mellyel könnyedén csíráztathatsz otthon.
Az eszköz alkalmas mindenféle csíramag csíráztatására, valamint búzafű nevelésére is.
Tartozékok: 1 db fedél, 1 db szűrő, 1 db vízfelfogó tálca (átmérő: 15 cm)
A bioSnacky csíráztató tál előnyei:
- Polisztirolból készült (élelmiszer tárolására alkalmas anyag) kadmiumtól, formaldehidtől és biszfenoltól mentes
- karcálló, ütésálló, UV- álló
- könnyű használni és tisztítani, mosogatógépben is elmosható (max. hőfok 65 ⁰C)
- maximális fényáteresztő képességű és ideális körülményeket nyújt a termesztéshez
Használati utasítás:
- Előkészítés: öblítsük át a csíráztatót hideg vízzel, majd helyezzük vízszintes felületre, világos, meleg helyre. Közvetlen napfény azonban ne érje.
- Átmosás: a csíráztatás megkezdése előtt alaposan mossuk át a magokat folyóvíz alatt.
- Vetés: a vízfelfogó tálkába öntsünk 1 cm magasan vizet. A magokat helyezzük vékony rétegben a szűrőre.
- Víz hozzáadása: szűrőt a magokkal együtt 2-3x mártsuk be friss vízbe, hogy azok jól átitatódjanak. A szűrőt helyezzük vissza a tálkába. A magoknak nem szabad vízben állniuk. 5 mm-nyi víz maradjon a tálka alján, hogy a csíráztatáshoz az optimális nedvességet biztosítsuk.
- Fogyasztás: 3-7 nappal később a friss és ropogós csírákat fogyaszthatjuk.
Tisztítás: a csíráztatás során használt minden tárgyat és eszközt (csíráztató tál, szűrő, kanál, stb.) alaposan el kell mosni, illetve javasolt gyümölcsecettel és puha kefével kitisztítani. A tál mosogatógépben mosható, de annak használata után javasolt átmosni folyóvíz alatt.
Nyálkás magvak, mint pl. zsázsa és rukkola esetén a csírázás beindulása után a magokat már csak spricceljük vízzel.
Fogyasztás előtt mindig mossuk meg a csírákat. Hűtőszekrényben 2-3 napig tárolható.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.