A béta glükán

Mi is a béta-glükán?

A béta-glükán a természetben is előforduló poliszacharid (szénhidrát). Gombák, növények és baktériumok sejtfalának alkotóelemei.

Miben található béta-glükán?

A béta-glükán növények, gombák és baktériumok sejtfalában található meg. Legáltalánosabb (és egyben leghatékonyabbnak tartott) forrása az egyszerű élesztő sejtfala (Saccharomyces cerevisiae), de van béta-glükán a gabonakorpában (például a zab- és árpakorpában), a tengeri fűfélékben és néhány gombában is.

Mire jó a béta-glükán?

  • Elsősorban az immunrendszer megerősítésére és stimulálására alkalmazzák. Mivel feldolgozásában nagy szerepe van a makrofágoknak, illetve az immunrendszer más sejtjeinek, ezért fogyasztását követően a szervezet védekező rendszere olyan “lökést” kap, melynek segítségével könnyebben győzhetjük le a betegségeket, illetve hatékonyabban állhatunk ellent a fertőzéseknek.
  • Segítségével sikeresen erősíthető meg a krónikus betegek, a tartósan stressznek kitett egyének, a kemo- vagy sugárterápián átesettek immunrendszere is.
  • Hatásos bizonyos daganattípusok kezelésében. A béta-glükánt feldolgozó makrofágok olyan anyagokat választanak ki, amelyek aktiválják és képessé teszik a CR3 receptorral rendelkező fehérvérsejteket az azonos markerekkel megjelölt tumorsejtek elpusztítására.
  • Javíthatja a krónikus bőrbetegségekben (pl. ekcéma, atópiás dermatitisz) szenvedők állapotát.
  • A magas koleszterinszintűeknél az élesztőkivonatból előállított béta-glükánok csökkenthetik a koleszterinszintet azáltal, hogy megakadályozzák az ételekben található koleszterin felszívódását.

Kutatási eredmények a béta-glükánnal kapcsolatban:

Sri Lanka-i tudósok állatkísérletekkel bizonyították, hogy a béta-glükán (melyet csirkék és egerek ivóvizéhez kevertek) fokozhatja a védőoltások hatékonyságát, ezzel segít megakadályozni a fertőző betegségek továbbterjedését. Immunerősítő hatása abban is megnyilvánul, hogy antimikrobális, antibakteriális hatásai is vannak. Több kutatásban bizonyították, hogy a béta-glükán javította az E.colival, Candida Albicanssal és egyéb baktériumokkal és gombákkal fertőzött egerek állapotát.

forráshttp://www.naturalisa.hu/blog/naturalisa-ingyenes-termekteszteles/l


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.