Mit árul el a címke, avagy mely élelmiszer-adalékot érdemes kerülnöd?

Az élelmiszerek gyártása során több, mint 3000 különböző adalékanyagot használnak a termékek megjelenésének, ízének és eltarthatóságának javítására. Habár az élelmiszer-adalékanyagok felhasználása szigorú feltételekhez kötött, lehetnek természetesek és mesterségesen előállítottak is, sok adalékanyag ártalmatlan, míg egy részük mégis káros lehet.

Sajnos a gyermekeknek készített termékek is tartalmazhatnak olyan adalékokat, melyek ártalmasak lehetnek, ezért nagyon fontos, hogy vásárlásod során mindig nézd meg a termék csomagolását, az összetevők listáját, ugyanis abban minden összetevőt fel kell tüntetni.

A köztudatban csak E-számok néven emlegetett adalékanyagokról rengeteg információ kering, mégis sokan nem ismerik a mögöttük álló rendszert.

élelmiszer adalékanyagok E-számok

Az adalékok nemzetközi jelzésrendszere

100-181 – SZÍNEZÉKEK – helyreállítják a feldolgozás során elveszett színt, színesítik, illetve egységes színűvé teszik az élelmiszert

200-299 – TARTÓSÍTÓSZEREK ÉS ÉTKEZÉSI SAVAK – a tartósítószerek meggátolják az ételek baktériumok és gombák okozta lebomlását. Az étkezési savak az állandó savasságról és a savas ízről gondoskodnak.

300-399 – ANTIOXIDÁNSOK, ÉTKEZÉSI SAVAK – az antioxidánsok meggátolják az avasodást és az elszíneződést

400-492 – EMULGEÁLÓSZEREK, SŰRÍTŐANYAGOK – az emulgeálószerek meggátolják a víz-olaj keverékek szétválását, a sűrítőszerek sűrűbbé teszik, egybekötik a keverékeket.

500-586 – ÖSSZETAPADÁS-GÁTLÓK, SZILÁRDÍTÓSZEREK – az összetapadás-gátlók a keverékekben lévő szemcsék összetapadását gátolják, a szilárdítószerek segítenek megőrizni az alapanyagok eredeti állagát.

600-699 – AROMÁK ÉS ÍZFOKOZÓK – javítják az ízt és az illatot

900-1202 – ÉDESÍTŐSZEREK, FEHÉRÍTŐSZEREK, HAJTÓANYAGOK – édesebbé, fehérebbé teszik az ételt. Fényesebbé teszik a élelmiszereket, meggátolják a forrás közbeni habzást. A hajtóanyagokat az aerosolos termékekben használják a  flakonban lévő tartalom kinyomásához.

1400-1450 – SŰRÍTŐK – sűrűbbé teszik az ételt, egybekötik és stabilizálják a keverékeket.

1505-1521 – TARTÓSÍTÓSZEREK – segítenek megelőzni az élelmiszerek megromlását.

 

Élelmiszerekben használt adalékanyagok (E-számok), amiket jobb elkerülni!

Az emberek adalékanyagokra adott reakciója egyénenként változik: van, akinek látszólag nem okoz problémát ugyanaz a vegyület, amitől másvalaki komolyan rosszul van. Ha gyermeked van, vagy a családodban van allergiás, asztmás, élelmiszer-allergiás, az alábbi listát nézd át jó alaposan, ki is másolhatod, nyomtathatod, hogy vásárlásod során biztosan ne vásárolj olyan terméket, ami tartalmazza ezeket az adalékokat!

 

A kerülendő adalékanyagok, óvakodj tőlük!

 

Színezékek: 102, 104, 107, 110, 120, 122, 123, 124, 127, 129, 132, 133, 142, 150c, 150d, 151, 154, 155, 160b, 161g, 180, 

  • Lehetséges mellékhatások: hiperaktivitás válthatnak ki az azokra érzékeny gyermekeknél, másoknál pedig allergiás reakciókat okozhatnak, például bőrkiütést vagy olyan, súlyosabb problémákat is, mint a légzési nehézségek.

 

Tartósítószerek és étkezési savak: 201, 210, 211, 212, 213, 216, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 228, 232, 233, 249, 250, 251, 252,

  • Lehetséges mellékhatások: káros hatással lehetnek a túlérzékeny személyekre, főként a hiperaktív gyerekekre.

 

Antioxidánsok: 301, 312, 319, 320, 321, 338, 339, 330, 341

  • Lehetséges mellékhatások: káros hatással lehetnek a túlérzékeny személyekre. Gyerekeknél probáljuk korlátozni a bevitelt. Feltételezett rákkeltő anyagok: E320 és E321. 338-341: túl nagy mennyiség fogyasztása megakadályozhatja a szervezet kálciumfelvételét, ami csontritkuláshoz vezethet.

 

Emulgeálószerek, sűrítőanyagok: 413, 450, 451, 452, 466

  • Lehetséges mellékhatások: allergiát okozhatnak

 

Összetapadás-gátlók, szilárdítószerek: 510, 540, 541, 542, 543, 544

  • Lehetséges mellékhatások: 540-544: túl nagy mennyiség fogyasztása megakadályozhatja a szervezet kálciumfelvételét, ami csontritkuláshoz vezethet.

 

Aromák és ízfokozók: 621, 624, 635

  • Lehetséges mellékhatások: káros hatással lehetnek a túlérzékeny személyekre, “kínai-étterem jelenség”: halántéktájú nyomás, hát-, és fejfájás, gyengeség, szapora szívdobogás.

 

Édesítőszerek: 951

  • Lehetséges mellékhatásokÉrzékeny embereknél fejfájást, kábultságot, emlékezetkiesést, látászavarokat, rendkívüli aktivitást, rosszullétet, allergiás reakciókat és migrént okozhat.

Vásárlásodat segítheti még a Tudatos Vásárlók Egyesületének mobilalkalmazása mely az élelmiszer adalékanyagokról ad tájékoztatást.http://www.naturalisa.hu/blog/naturalisa-ingyenes-termekteszteles/l


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.