Bár a friss csírák a legtöbb szupermarketben már elérhetőek, mégis hosszútávon sokkal olcsóbb és egyszerűbb elkészíteni őket. Ráadásul az otthon csíráztatás környezetbarát eljárás, hiszen nincs szükség a műanyag csomagolás megvásárlására sem. Már óvodás kortól bevonhatod gyermekedet, megmutathatod neki, hogy milyen csodálatos a természet, miként alakul át a pici mag néhány nap alatt. A száraz, élettelennek tűnő magocskából víz hatására pár nap alatt picike növényke fejlődik.
A friss csírák könnyen emészthetőek, sok vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmazó élelmiszerek. Pozitív hatásuk ősidők óta ismertek, és télen, vitaminhiányos időszakban támogathatjuk vele immunrendszerünket. A friss csírák nagyon finomak és sokféleképp felhasználhatóak. Kenyérre, wrap-ba tekerve, vagy meleg ételekhez, müzlibe, smoothie-ba is fogyaszthatóak. Pici gyermekeket akkor kínáljuk csírával, ha már biztonságosan, és jól tudnak rágni.
Az otthoni csíráztatás menete
1.Előkészítés: öblítsük át a csíráztatót hideg vízzel, majd helyezzük vízszintes felületre, világos, meleg helyre. Közvetlen napfény azonban ne érje. Ideális hőmérséklet: 18-22 °C. A csíráztatni való magokat nézzük át, ha véletlenül van közöttük törött vagy repedt szem, azt távolítsuk el.
2. Átmosás: a csíráztatás megkezdése előtt alaposan mossuk át a csíramagokat folyóvíz alatt. Ajánlott csíráztatási mennyiség egy evőkanálnyi.
3. Áztatás: A csíráztatandó magokat az üvegbe tesszük, vízzel alaposan átmossuk. A szűrőt rácsavarjuk az üvegre és a kívánt ideig áztatjuk. Egy kis idő után a felúszó, hibás szemeket, eltávolíthatjuk. Az áztatás alatt a magok eredeti méretük többszörösére duzzadnak, de minden magnak eltérő mennyiségű áztatási időre van szüksége. A csíramagok tasakján megtalálható a pontos leírást kövessük.
4. Csíráztatás: Az üveget tetővel együtt lefordítjuk, hogy a víz kifolyjon, majd a csíráztató üveget világos, de közvetlen napfénytől védett helyre állítjuk.
5. Naponta öblítés: A magokat rendszeresen (naponta) vízzel mossuk át. Ügyeljünk, hogy az átöblítés után a víz ne álljon meg a magok alatt, mert ez beindíthatja a penészedést. A csíráztatás ideális hőmérséklete 18-22 °
Csíráztatási idő: 4-6 nap
Az otthoni csíráztatás képeken
Otthoni csíráztatás 1. nap
Otthoni csíráztatás 2. nap
Otthoni csíráztatás 3. nap
Otthoni csíráztatás 4. nap
Otthoni csíráztatás 5. nap és a csírák fogyaszthatóak
Ha kipróbálnád az otthoni csíráztatást, webáruházunkban itt megtalálod hozzá a szükséges csíráztató edényeket és csíráztatni való bio magokat.
Neked ajánljuk:
Írj üzenetet