Hasznos tudnivalók az ideális gyerekcipő kiválasztásához

Itt az ősz és bizony nálunk is előkerült a téma, hogy milyen cipőt is vásároljunk gyermekünknek. Ádám kisfiúnk 1 éves. Bár még nem jár önállóan, viszont tárgyak mellett kapaszkodva nagyon ügyesen lépeget, ezért hamarosan szükségünk lesz egy jó kis cipőre.

Szakértők szerint, akkor van szükség az első cipőre, amennyiben a kisgyermek kb. egy hónapja önállóan, stabilan jár, és naponta több órát közlekedik kemény felületen.

gyerekcipő vásárlás

Subicz Erikával a Pöttöm Shop tulajdonosával beszélgettem, aki a cipőbolt és webáruház mellett blogot is vezet  a témáról Gyerekcipő kisokos néven. Érdemes követni Erika írásait, mert nagyon hasznosak és érdekesek.

 

Milyen szempontok a legfontosabbak, amikre nagyon figyeljünk gyerekcipő vásárlásnál?

 1. A gyerekcipő anyaga: 

  Legyen a cipő felsőrésze és a talpbetét bőr vagy velúr. Ennél fontosabb talán nincs is egy gyerekcipőnél, mint az anyagösszetétel.Fontos tudni, hogy a bőr és a velúr az az anyag, ami elvezeti a hőt, és nem hagyja, hogy a gyerek lába beizzadjon, bepáljon a lábbelibe, a zokniba! Ha beleizzadna a lába, csúszna benne, könnyebben elesik, és egyszerűen látod a gyereken, hogy kényelmetlenül érzi magát a cipőben, akár még nyűgös is lehet.

 2.  A gyerekcipő talpa:

  kisgyermekeknél nagyon fontos, hogy a talp, ami általában gumitalp legyen bordázott, ergo csúszásmentes. Legyen hajlékony, hogy a járás közben felvegye a lábfej mozdulatát és vele együtt “gördüljön”, ezzel segítve a járást.
  Nem kell már, hogy teljesen puha talpa legyen a cipőnek (mint a puhatalpú cipők, mamuszok), azért bizonyos stabilitást már kell adnia a járásnak…de legyen könnyen behajlítható. Ezt könnyedén tesztelheted, hogy ha a kezedbe veszed a cipőt és könnyedén össze tudod hajlítani a talpát “kifli formába”, akkor abban biztosan könnyedén fog lépkedni a csemetéd.

 3. A gyerekcipő mérete: 

  Tévedtem a cipő anyagát illetően, hogy az lenne a legfontosabb, hiszen a MÉRET MÉG ANNÁL IS FONTOSABB!
  Cipőválasztás előtt érdemes tudatában lenni, hogy kb hány cm a gyermek talpa.
  A cipő belső teljes hosszának legalább fél cm-rel (5 mm) kell hosszabbnak lennie mint a gyermeked talphossza.Ezt a legkönnyebben úgy tudod megállapítani, hogy:
  – egyre több gyermekcipőnek kivehető a talpbetéte: vedd ki, mérd hozzá a gyermek talpához
  – Add a cipőt a gyermekre, majd állítsd rá, és ha előlre tolja a lábujjait és te hátra be tudsz nyúlni még a sarkához, akkor még maradt egy ujjnyi hely, azaz kb pont fél cm…ez a méret tökéletes lesz.
  – Add rá mindkét cipőt – hiszen nem egyformán nő a lábuk, fontos, hogy mindkét lábán kényelmesen álljon a cipő…sétáljon benne kicsit a gyermek, ha hátul nem lötyög ki belőle a sarka, ha nem csetlik-botlik a cipőben, akkor tuti jó lesz a méret 🙂

 4.  A cipő tartsa jól a gyerek lábát:  

  Első cipőnél, de szerintem még ameddig csak te választod a gyerek cipőjét és nem a divat diktál számára, addig a legjobb, ha olyan cipőt választasz, ami jól tartja a bokáját. Ez nem azt jelenti, hogy valami speciális, gyógycipőt kell egyből keresned gyermekednek. Egyszerűen csak az a fontos, hogy a cipő szára enyhén magasított legyen, hogy a bokacsontot jól tartsa, segítse, hogy a gyerek lába egyenesen nőjön, és ne dőljön be. Gyerekcipő vásárlással kapcsolatban az alábbi tippeket tudom adni, főleg azoknak lesz hasznos, akiknek még kicsi gyermekük van, és nincs tapasztalatuk azzal kapcsolatban, hogy milyen vastagon öltöztessék gyermeküket.tippek gyerekcipő vásárláshoz

Milyen gyerekcipőt válasszunk az őszi hónapokra?

Alapjában véve az őszi, csupán bőr béléses gyerekcipők még az ilyen időben teljesen megfelelnek a gyerekeknek.
Válassz olyan cipőt gyermekednek, aminek magasított a szára, bőrből van, talpa pedig nem csak egy vékony gumitalp, hanem meg van vastagítva és jó ha van benne valamilyen talpbetét is, hogy ne engedje, hogy áthűljön a gyerek lába. (sokszor alulról a hideg talaj felől kezd fázni a gyermek lába).

Hasznos tanács: 

mindig úgy válassz őszi-téli cipőt gyermekednek, hogy a belső hossza legalább fél-1 cm-rel hosszabb legyen, mint gyermeked talpának teljes hossza.
Így egyrészt biztos lehetsz benne, hogy a következő fél évben nem fogja kinőni a cipőt, és afelől is biztos lehetsz, hogy nem fog hátul kijönni a sarka járás közben, hiszen a cipő magasított szárának köszönhetően jól tartja a gyermek lábát.

 

Mikor érdemes az őszi cipőről a melegebb, téliesebb cípőre váltani?

Téli, bundás cipőt akkor szoktunk adni a gyerekekre, amikor már csak 5 fok körül van a hőmérséklet, és a legmelegebb órákban sem megy fel 10 fok fölé a hőmérséklet.
Először a legkisebbeknek kell lecserélni a cipőjüket bundás cipőre, hiszen ők vannak kint legtöbbet a levegőn, a játszótéren, az udvaron…és sajnos a föld, a homokozó, a járda nagyon gyorsan lehűl, és az már nem is nagyon melegszik fel tavaszig.

 

Erika a hasznos tanácsok mellett még egy 10%-os kupont is felajánlott, mely 5000 Ft feletti vásárlás esetén használható fel 2017. október 31-ig a Pöttöm Shop webáruházban és a 1164 Budapest, Felsőmalom u. 3/c alatt lévő Pöttöm Shop cipőboltban.

Kuponkód: naturalisahttp://www.naturalisa.hu/blog/naturalisa-ingyenes-termekteszteles/l


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.