A shea vaj vagy más néven karitévaj 100%-ban növényi eredetű, a karitéfa (eredeti afrikai nyelven így nevezik: s”í fa) gyümölcséből készítik.
A karitéfa gyümölcse kb. 60-70% zsírtartalommal rendelkezik. A tradicionális feldolgozást elsősorban nők végzik.
A shea vaj titka különleges összetevőiben rejlik, melyek sokban hasonlítanak azokhoz, amelyeket a bőr faggyúmirigyei termelnek.Gazdag A-, E- és F-vitaminban, valamint magas az allantoin tartalma. Az allantoin elősegíti az új sejtek képződését, gyorsítja a sebgyógyulást, gyulladáscsökkentő és bőrvédő hatása is van.
A kezeletlen, natúr shea vaj nagy előnye, hogy hosszú a szavatossági ideje, akár 3-4 évig is eláll, sokáig változatlan minőségű marad, nehezen avasodik. Ebben a bejegyzésemben írtam a shea vaj készítéséről, videon is megnézheted.
Mi a különbség a finomítatlan és a finomított shea vaj között?
A finomítatlan, natúr shea vaj egy közepes keménységű, törtfehéres, sárgás színű, édeskés, enyhén füstős illatú növényi zsiradék. Ezzel szemben a finomított shea vaj a finomítás során elveszíti természetes színét és illatát, így az fehér színűvé és szagtalanná válik.
Bőrápolásra mindenképp a finomítatlan shea vaj használata ajánlott jótékony hatása és vitamintartalma miatt, mivel a finomított shea vaj a finomítás során elveszítheti értékes tulajdonságait.
Amennyiben számodra a finomítatlan, natúr shea vaj illata nem túl kellemes, nyugodtan illatosíthatod. Óvatosan melegítsd fel, amíg felolvad, majd csepegtess hozzá néhány csepp illóolajat, keverd el, majd hagyd, hogy megszilárduljon. illatosíthatod levendula, narancs, citromfű illóolajokkal önmagukban, de akár keverheted is őket.
Írj üzenetet